Sayın İletişim Yetkilileri,
Bilindiği üzere; Sermaye Piyasası Kurulu’nun (Kurul) 14.02.2023 tarih ve 2023/10 Sayılı “Sermaye Piyasası Kurulu Bülteni’nde” belirtildiği üzere; Kurul Karar Organı’nın 14.02.2023 tarih ve 9/176 sayılı kararı çerçevesinde, aracı kurumların YRTS kapsamında bildirimde bulundukları kredili alım, banka aracılığıyla kullandırılan nakit krediler, ödünç menkul kıymet işlemleri ve takas yükümlülüklerine ilişkin uyguladıkları faiz oranlarını müşteri bazında günlük olarak YRTS’ye raporlanmasına karar verilmiştir.
Kurul’un yukarıdaki kararı kapsamında, 22.02.2023 itibariyle üyelerimiz tarafından ilgili verilerin raporlanmasına başlanmıştır. Kurul tarafından alınan karar çerçevesinde aracı kurumlar 06.02.2023 tarihinden itibaren müşterilerine kredili alım, banka aracılığıyla kullandırılan nakit krediler, ödünç menkul kıymet işlemleri ve takas yükümlülüklerine ilişkin uyguladıkları faiz oranlarını ve diğer bilgileri günlük olarak YRTS’ye raporlamaktadır.
Üyelerimizin geri bildirimleri doğrultusunda kredi temerrüt alanlarına ilişkin olarak aşağıdaki yer alan açıklamaların yapılması ihtiyacı olmuştur:
YRTS Risk Aktarım Servisi’ne ilişkin olarak, YRTS Formu’nda aşağıdaki şekilde belirtildiği üzere, YRTS Platformuna yapılan raporlamalarda Kredili alım için toplam kullanılan kredi (TL) tutarı kullanilanKrediKA alanına, bir temerrüt durumu olduğunda ise bu miktar da Kredili alım işlemine ilişkin güncel nakit temerrüt tutarı (faiz dahil) alanını ifade eden “temerrutTutariKA” alanına yazılarak bildirilmektedir.
“(a) Kredili alım işlemine ilişkin güncel nakit temerrüt tutarı Aracı kurumlar tarafından, kredili alım işlemine ilişkin oluşan güncel nakit temerrüt tutarını ifade etmektedir. Temerrüt faizi ayrıca yazılmayacak olup, toplam tutarın içine dahil edilecektir. Bu dokümanın 10/a bölümünde belirtilen, özkaynak tamamlama bildirimlerine ilişkin üç (3) iş günü içerisinde aksiyon alınmaması durumunda temerrüde konu olan tutarı ifade etmektedir.
Kredili alımın temerrüdü durumunda bu alanına temerrüde konu olan fark tutarı değil temerrüde konu tüm tutarın yazılması gerekmektedir, başka bir deyişle ilgili kredinin tamamına ait risk, faizi ile beraber temerrüt alanına yazılacaktır. Bu durumda ilgili risk, kullanılan kredi/risk/kullanilanKrediKA alanından temerrüt alanına transfer edilecektir.“
YRTS Faiz Aktarım Servisi raporlamalarında ise, “kullanilanKrediKA” ve/veya “temerrutTutariKA” alanları ile ilişkili ait faiz bildirimlerinde “matrahKrediliIslem”,“faizOraniKrediliIslem” ve “faizTutariKrediliIslem” alanları kullanılmalıdır.
Kredili alım için toplam kullanılan kredi (TL)’yi ifade eden “matrahKrediliIslem” alanına kullanılan kredi ve temerrüde konu kredi tutarı yazılırken; kredili işlemler faiz oranı’nı ifade eden “faizOraniKrediliIslem” alanına da kredi faiz oranı yazılmalıdır.
Temerrüde konu tutara uygulanan faiz oranı ile kredi faiz oranının farklı olması durumunda ise ağırlıklı ortalama faiz oranı hesaplaması yapılarak bildirim yapılmalıdır. Tutar alanı da buna göre hesaplanmalıdır.
İlgili düzeltmelerin geçmişi de içerecek şekilde 18.09.2023 tarihine kadar yapılması gerekmektedir. Geçmiş günlere ait faiz aktarımının yapılabilmesi için o günlere ait risk aktarımının geçmişte ilgili günler için yapılmış olması gerekmektedir.
“YRTS Faiz Aktarım Servisi”ne ilişkin olarak sistemde yapılan tüm değişiklikleri içeren “YRTS Faiz Aktarım Servisi Formu”, “YRTS Faiz Aktarım Teknik Kılavuz” ve “YRTS Faiz Aktarım Dosya Formatları” dokümanlarına. “https://www.mkk.com.tr/veri-depolama-hizmetleri/yrts-yatirimci-risk-takip-sistemi” üzerinden erişim mümkündür. Bildirimlerin doğru ve eksiksiz yapılabilmesi için bildirim içeriklerinin ve kurallarının açıklandığı formların detaylı bir şekilde incelenmesi önem arz etmektedir.
Üyelerimizin güncel form ve dosya formatlarına ilişkin olarak tüm soru, görüş ve önerilerini yrtsdestek@mkk.com.tr e-posta adresine iletmeleri beklenmektedir.
Saygılarımızla,
İrtibat Yetkilileri
Veri Depolama ve Raporlama Direktörlüğü
T +90 212 334 57 00
e-Posta Adresleri: yrts@mkk.com.tr