Genel Mektup No:
568
Date:
16/09/2011
KONU: VEKİL BİLGİSİ İLETİMİ
İLGİLİ : SAYIN GENEL MÜDÜR VE SERMAYE PİYASALARI YÖNETİCİLERİ
(İHRAÇCILAR / ARACI KURULUŞLAR / BANKALAR)
Sermaye Piyasası Kurulu’nun 08.04.2011 tarihli toplantısında alınan kararlar doğrultusunda, Merkezi Kaydi Sistem (MKS)’de uygulamalara yansıtılan düzenlemeler 556 nolu genel mektubumuzla duyurulmuş olup, ilgili genel mektupta vekalet bilgilerinin MKS üzerinden takip edilmesini sağlayacak uygulamanın devreye alınacağı tarihin gerekli Tebliğ düzenlemelerinin yapılmasını takiben duyurulacağı belirtilmişti.
Sermaye Piyasası Kurulu’nun, 12.09.2011 tarihli resmi gazetede yayınlanan Seri: V, No: 127 sayılı “Aracılık Faaliyetleri Ve Aracı Kuruluşlara İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği”nde,"Müşteri hesabına, müşteri dışında sadece müşteri tarafından noter marifetiyle düzenlemiş vekaletname ile yetkilendirilmiş kişiler tarafından işlem yapılabilir. Vekilin kimlik bilgilerinin birinci fıkra çerçevesinde tespiti zorunludur. Söz konusu bilgiler ve bu bilgilerde meydana gelen değişiklikler, aracı kuruluşlar tarafından öğrenilmesini müteakip 1 işgünü içinde Merkezi Kayıt Kuruluşuna bildirilir. Aracı kuruluşlar mevcut müşterilerine ilişkin olarak Tebliğin 12 nci maddesinin üçüncü fıkrasının son cümlesinde öngörülen yükümlülüğü, bu Tebliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 ay içinde tamamlamak zorundadırlar." hükmü yer almaktadır.
İlgili Tebliğ gereğince Vekalet bilgilerinin MKS üzerinden takip edilmesini sağlayacak uygulama devreye alınmış olup, Uygulamaya yönelik hazırlanan, “TH160 Vekil Bilgilerinin İletimi Giriş, Güncelleme Giriş, İptal Giriş”, “TH160 Vekil Bilgilerinin İletimi Giriş CSV”, “TH162 Vekil Bilgilerinin İletimi Onay, İptal” işlemleri ile “RP366 Vekil Bilgi Raporu” na ilişkin kullanıcı kılavuzları ek-1’de, dosya formatları ek-2’de, rapor formatları ise ek-3’te yer almaktadır.
Bu çerçevede,
i- 01.01.2006 tarihinden itibaren geçerli olan tüm vekaletname bilgilerinin (01.01.2006 tarihi itibariyle geçerli olup, söz konusu tarihten sonra iptal edilen vekaletnameler dahil), 3 ay içerisinde MKS’ye iletilmesi gerekmektedir.
ii- Müşterilerinin vekalet bilgilerinin iletilmesi aşamasında vekilin, Kurulun Seri:IV No:28 sayılı Kaydileştirilen Sermaye Piyasası Araçlarına İlişkin Kayıtların Tutulmasının Esasları Hakkında Tebliği’nin (Tebliğ) 10’ncu maddesinde belirtilen sicil numarasının Kuruluşumuza bildirilmesi zorunlu tutulmuştur. Kuruluşumuz nezdinde sicili bulunmayan vekillerin bildirimi ise ancak Tebliğ’in 2 nolu ekinde belirtilen bilgilerin Kuruluşumuza iletilmesi suretiyle vekil için sicil alınması sonrasında gerçekleştirilebilecektir. Bu süreçte vekilin Kuruluşumuz nezdinde bir yatırımcı hesabı bulunması zorunluluğu aranmayacaktır. Söz konusu uygulamalar için “TH148 Hesaptan Bağımsız Sicil Aldırma” ekran ve CSV fonksiyonları kullanılacaktır.
iii- Vekalet konuları “1-Hesap Açım, 2-Alım Satım, 3-Diğer” olarak bildirilebilecek olup, birden fazla seçenek ile bildirim iletilebilmesi mümkün olacaktır. Bildirimlerde ayrıca “Açıklama” sahasına yer verilecektir.
iv- Herhangi bir hesap için, aynı tarihlerde birden fazla vekil tanımlanabilecek, her bir vekilin vekalet konuları da aynı olabilecektir.
v- Vekil olarak sadece gerçek kişiler bildirilebilecektir.
vi- Herhangi bir kaydın iptal edilmesine veya güncellenmesine imkan verilecek, ancak bu durumda açıklama yazılması zorunlu tutulacaktır.
Bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederiz.
Saygılarımızla,
Ek-1: Vekil Tanımlama İşlemleri kullanıcı kılavuzu
Ek-2: Dosya formatları
Ek-3: Rapor formatları