17.02.2005 tarihinde 25730 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 5300 sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu ve bu Kanuna istinaden çıkarılan “Elektronik Ürün Senetleri Yönetmeliği" hükümleri çerçevesinde, Ticaret Bakanlığı tarafından Kuruluşumuz, elektronik ürün senetlerinin kayıtlarının tutulacağı “Elektronik Kayıt Kuruluşu" olarak belirlenmiştir.
Yeni düzenleme ile ürününü lisanslı bir depo işletmesine teslim eden çiftçi ya da herhangi bir kurum adına elektronik ürün senedi (ELÜS) oluşturulacak ürüne ve haklarına ilişkin kıymetli evrak hükmündeki kayıtların, kayden Merkezi Kayıt Kuruluşu sisteminde (Merkezi Kaydi Sistem- MKS) izlenmesi sağlanmıştır.
ELÜS'ler Hakkında
ELÜS'ün Avantajları Nedir?
Tarım ürünleri ticareti kolaylaşmıştır.
İşlemler; güvenli, hızlı ve etkin bir şekilde yürütülmektedir.
Ürün sahibi sürekli bilgilenme ve kontrol imkanına sahip olmaktadır.
Sistematik işleyiş sayesinde ürünün teminat olarak kullanımı kolaylaşmakta ve bu doğrultuda çiftçi nakit ihtiyacını kolay yoldan karşılamaktadır.
Ürününüz Nasıl ELÜS Olur?
Öncelikle Ürün Piyasası Aracı Kurumlarında (ÜPAK) veya Yatırım Kuruluşlarında (Sermaye Piyasası Aracı Kurumları(SPAK) ve Bankalar) adınıza hesabınız bulunmalıdır.
Oluşacak ELÜS'ü MKK'dan takip edebilmeniz için aşağıda bulunan "Üyelik Girişi" seçeneğinden e-YATIRIMCI internet sitesi üyeliğinizi tanımlamalısınız.
Ürününüzü lisanslı depo işletmesine teslim edeceğiniz zaman, hesabınızın bulunduğu ÜPAK/ SPAK’ları bilgilendirmek ve ÜPAK/SPAK’ın da kabulü kaydıyla ilgili kurum ve hesap bilginizi lisanslı depo işletmesine bildirmeniz gerekmektedir.
Lisanslı depo işletmesi tarafından yapılan kontrol ve analiz işlemleri sonucunda teslim ettiğiniz ürününüz karşılığı olan ELÜS, bildirdiğiniz hesabınıza aktarılacaktır.
e-YATIRIMCI Yatırımcı Bildirim Servisi (YBS) anlık bildirim sistemi aboneliği yapılması halinde telefonunuza ürün oluşumu ve işlem hareketlerine ilişkin mesaj gelecektir.
Ayrıca lisanslı depo işleticisi tarafından da ürün senedi oluştuğunu gösteren bir belge verilecektir.
ELÜS'lerin bilginiz dışında işlemlere konu olmasını önlemek amacıyla e-YATIRIMCI internet sitesinden mudi blokajı yapılabilir.
ELÜS'lerin Alış - Satışı Nerede Gerçekleştirilir?
ELÜS'lerin alış ve satış işlemleri, Türkiye Ürün İhtisas Borsası A.Ş.'de (TÜRİB) yapılmakta, takas işlemleri ise TÜRİB düzenlemeleri ile belirlendiği şekilde İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş. ile Kuruluşumuz tarafından gerçekleştirilmektedir.
25.05.2022 tarih ve 31846 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan “Elektronik Ürün Senedi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”te, TÜRİB’in tabi olduğu aracılık faaliyetleri ve üyelik düzenlemeleri çerçevesinde, üyelik yetkisi verilen kurumlar aracılık yapmaya başladığı tarihten itibaren “ELÜS İşlem Sonuç Belgesi” üretecek olup söz konusu belge TÜRİB üyeleri tarafından oluşturulacaktır.
ELÜS'ü Temsil Eden Ürünün Teslimi Nasıl Gerçekleştirilir?
ELÜS'ün temsil ettiği ürünü fiziken almak için, lisanslı depo işletmesine başvurulmalıdır.
Talebiniz, lisanslı depo işletmesi tarafından ELÜS'ün bulunduğu SPAK veya ÜPAK’lara iletilir, SPAK veya ÜPAK’ın talebi kabulüyle e-YATIRIMCI internet sitesinde YBS Yatırımcı Bildirim Servisi aboneliği yapılması halinde telefonunuza ürün iptal talebine ilişkin mesaj gelecektir.
Lisanslı depo işletmesinin fiziki ürün teslimi ile kayden izlenen ELÜS Elektronik Kayıt Kuruluşu nezdinde iptal edilir. e-YATIRIMCI internet sitesinde YBS Yatırımcı Bildirim Servisi aboneliği yapılması halinde telefonunuza ürün iptaline ilişkin mesaj gelecektir.
ELÜS'ün Son Depolama Tarihi Sonrasında İşlemler Nelerdir?
Son depolama tarihinde ELÜS'ün temsil ettiği ürünün fiziken teslim alınmaması halinde haciz ve benzeri nedenlerle izlenenlerin dışındaki ELÜS'ler lisanslı depo işletmesine aktarılarak lisanslı depo işletmesi tarafından iptal edilir. e-YATIRIMCI internet sitesinde YBS Yatırımcı Bildirim Servisi aboneliği yapılması halinde telefonunuza ürün iptaline ilişkin mesaj gelecektir.
e-YATIRIMCI internet sitesi üyelik girişi için tıklayınız.