
Ali İhsan GÜNGÖR çalışma hayatına 1998 yılında özel bir bankanın teftiş kurulunda başlamış ve 1999 yılından itibaren Sermaye Piyasası Kurulu’nda görev almıştır. SPK’da uzmanlık döneminde diğer görevlerinin yanı sıra Türkiye’nin ilk türev borsası olan VOB’un kuruluşunda düzenleyici taraftaki çalışmalara liderlik etmiş, Merkezi Kayıt Kuruluşu’nun faaliyete geçirilmesi ve kaydi sistemin oluşturulması çalışmalarında görev almıştır. 2006-2009 yılları arasında Piyasa Gözetim ve Düzenleme Dairesi Başkan Yardımcılığı görevi yapmış, ABD’de finans alanındaki yüksek lisans eğitimini müteakip 2011 yılında SPK Aracılık Faaliyetleri Dairesi’ne katılmıştır. 2014-2021 yılları arasında Daire Başkanlığı görevini üstlenmiş olup, yatırım kuruluşlarının düzenlenmesi, gözetimi ve denetimi sorumluluklarının yanı sıra Borsa İstanbul, Takasbank ve Merkezi Kayıt Kuruluşu gibi ülkemizdeki finansal alt yapı kuruluşlarının faaliyetlerinin düzenlenmesiyle ilgili işleri yürütmüştür.
Halen Kurul Başkan Yardımcısı olarak görev yapmakta olan Ali İhsan GÜNGÖR Nisan 2021 – Haziran 2022 dönemleri arasında Aracılık Faaliyetleri ve Piyasa Gözetim ve Denetim Dairelerinin sorumluluklarını üstlenmiş, 2022 Haziran sonrasında ise Piyasa Gözetim ve Denetim Dairesiyle ilgili sorumluluğu yerini Kurumsal Yatırımcılar Dairesine bırakmıştır. Aynı zamanda ülkemizdeki kripto varlıklarla ilgili düzenleme çalışmalarına liderlik etmektedir.
İlk ve orta öğretimini Kuşadası Çakabey İlkokulu, İzmir Türk Koleji ve İzmir Atatürk Lisesinde tamamladıktan sonra 1998 yılında Hacettepe Üniversitesi İktisat (İngilizce) Bölümünü birincilikle bitirmiş, Gazi Üniversitesi’nden Ekonometri alanında, George Washington Üniversitesi’nden Finans alanında yüksek lisans dereceleri almıştır. İngilizce ve Fransızca bilmekte olup, evli ve bir çocuk babasıdır.


2022 yılından itibaren DEİK/Dijital Teknolojiler İş Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi ve Girişim Sermayesi Komite Başkanlığı görevini yürütmektedir.
Profesyonel çalışma hayatına 1995 yılında başlayarak, global şirketlerde Araştırma Bölüm Başkanı, Kurumsal Satış Departmanı ve Araştırmadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak farklı görevlerde bulunmuştur. TEZMEN, Türkiye’de ilk online işlem platformlarından biri olan “E-seans”ın 18 aylık proje müdürlüğünü yürütmüş, araştırma ve kurumsal satış departmanlarını kurmuştur.
Finans piyasalarından elde ettiği tecrübe ve yöneticilik yaptığı girişimlerin ardından; 2005 yılında Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.’yi, 2015 yılında Arena Finans Faktoring A.Ş.’yi, 2020 yılında Tera Portföy Yönetim A.Ş., Game Invest & Tech Invest fonlarını, Türkiye’nin gençlerine ve geleceğe olan inancıyla TRA Bilişim Şirketi’ni kurmuş, 2023 itibarıyla Tera Yatırım Bankası A.Ş.’yi kurarak Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapmaya devam etmektedir.
2025 yılında Barikat Siber Güvenlik’in %60 hissesini satın alarak Yönetim Kurulu Başkanı olmuştur. Aynı yıl, Pera Yatırım Holding’de %29,5 pay sahibi olarak Yönetim Kurulu Başkanı olmuştur.
Sayın TEZMEN, 03/08/2023 tarihinde Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş.'ye Yönetim Kurulu Üyesi olarak seçilmiştir.
Emre TEZMEN evli ve iki çocuk babası olup, iyi derecede İngilizce ve Fransızca bilmektedir.


2001-2004 yılları arasında Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları Kurulu’nda Hesap Uzman Yardımcısı olarak 2004-2007 yılları arasında aynı Bakanlıkta Hesap Uzmanı olarak çalıştı.
2007-2009 yılları arasında Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nda İnsan Kaynakları Grup Başkanı olarak görev yaptı.
2009-2011 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri’nde “Ticari Bankalarda Transfer Fiyatlandırması” konusunda araştırma, inceleme ve staj yaptı; aynı zamanda Illinois Üniversitesi’nde Ekonomi dalında yüksek lisansını tamamladı.
2011 yılında Maliye Bakanlığı’na Baş Hesap Uzmanı olarak atandı.
2011-2012 yılları arasında Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’nda Ankara Örtülü Sermaye, Transfer Fiyatlandırması ve Yurtdışı Kazançlar Grup Başkanı olarak görevlendirildi.
2012-2014 yılları arasında Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’nda Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı.
2014-2019 yılları arasında Gelir İdaresi Başkanlığı’nda Gelir Yönetimi Daire Başkanı olarak görev yaptı.
2019 yılında Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı olarak atandı ve halen bu görevi ifa etmektedir.
Diğer taraftan;
2019-2022 yılları arasında Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş.’de,
2022-2023 yıllarında Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü A.Ş.’de yönetim kurulu üyeliği yapan ARABACI,
03/08/2023 tarihi itibarıyla Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş. yönetim kurulu üyeliğine seçilmiş olup bu tarihten itibaren bu görevi ifa etmektedir.

1979 yılında Gebze’de doğmuştur. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun olmuştur. Yüksek lisans eğitimlerini Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünde ve ABD’nin Boston şehrinde Fletcher Hukuk ve Diplomasi Okulunda “Uluslararası Örgütler ve Dış Ticaret Hukuku” alanında tamamlamıştır. Doktora eğitimini Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde Bölge Çalışmaları alanında sürdürmüştür.
2002 yılında İhracatçılar Birliği’nde sektör uzmanı olarak çalışmaya başlayan Tuzcu 2004’te Dış Ticaret Müsteşarlığında, Dış Ticaret Uzman Yardımcısı olarak göreve başlamıştır. 2005-2014 yıllarında Dış Ticaret Müsteşarlığı, Ekonomi Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığında Dış Ticaret Uzmanı, Bakan Danışmanı ve Anlaşmalar Genel Müdür Yardımcılığı gibi çeşitli kademelerde ve Bakanlığın Yurtdışı Teşkilatında Bağdat Ticaret Müşaviri ve Dünya Ticaret Örgütü nezdinde Ticaret Baş müşaviri olarak görev yürütmüştür. 8 Mayıs 2021 tarihinde Ticaret Bakan Yardımcısı olarak atanmıştır.
Görevde bulunduğu süre zarfında DTÖ Korunma Önlemleri Komitesi Başkanlığı, Türkiye-Arap Ligi Ekonomi ve Yatırım Komitesi Eş başkanlığı, Türkiye’nin G20 dönem başkanlığında Ticaret ve Yatırım Çalışma Grubunun Başkanlığı görevlerinde bulunmuştur. DTÖ’de uluslararası ticaret kurallarının şekillendirildiği komiteler ve uluslararası anlaşma müzakerelerinde Türkiye’yi temsil etmiş; DTÖ, UNCTAD ve OECD nezdinde yürütülen uluslararası müzakereler ile Ukrayna, Pakistan, Özbekistan ve Azerbaycan gibi çok sayıda ülke ile tercihli ticaret anlaşması ve serbest ticaret anlaşması görüşmelerini Baş müzakereci olarak yürütmüş ve karma ekonomik komisyon toplantılarına başkanlık etmiştir. OECD İstanbul Rekabetçilik Merkezi’nin kurulmasına yönelik müzakerelerde de Türkiye’yi temsil eden Mustafa Tuzcu, Türkiye’nin G20 dönem başkanlığında Ticaret ve Yatırım Çalışma Grubu’nun başkanlığını yapmıştır.
Türk ihracatçılarının yeni pazarlara açılması ve mevcut pazarların genişletilmesi için yürütülen çalışmalarda ana stratejilerin belirlenmesinde, Türkiye’nin Uzak Ülkeler Stratejisi, Yeşil Mutabakat Stratejisi ve Eylem Planı gibi mal ve hizmet ihracatçılarımıza ışık tutan önemli stratejilerin hazırlanmasına öncülük etmiştir.
Halen Ticaret Bakanlığı uhdesinde uluslararası ticari ve ekonomik ilişkilerin yürütülmesinden, ithalat ve ürün güvenliği politikalarının şekillendirilmesi ve uygulanmasından, serbest bölgeler sisteminin geliştirilmesi ve yeni bölgelerin açılmasından, Ticaret Bakanlığı bütçesinin idaresinden ve Helal Akreditasyon Kurumu uhdesindeki konulardan sorumlu Bakan Yardımcısı olarak görev yapmaktadır.
İhracatı Geliştirme A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Merkezi Kayıt Kuruluşu Yönetim Kurulu Üyeliğini yürütmektedir.
Mustafa Tuzcu evli ve 3 çocuk babası olup, çok iyi derecede İngilizce’nin yanı sıra orta düzeyde Arapça ve Fransızca bilmektedir.

Lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği’nde, yüksek lisansını Yeditepe Üniversitesi İşletme (MBA) bölümünde tamamlamıştır. Doktorasını İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde “Kurumsal Yönetim Olgunluk Düzeyini Etkileyen Faktörler ve Dijital Olgunluk Düzeyinin Analizi: Borsa İstanbul’da İşlem Gören Şirketler Üzerine Araştırma” konulu tezi ile gerçekleştirmiştir. İleri düzeyde İngilizce ve Almanca, başlangıç seviyesinde Arapça bilmektedir.
Microsoft’ta; 1998’den itibaren Destek Mühendisi, 1999’dan itibaren Program Uzmanı, 2000’den itibaren Windows Uluslararası Ürün Geliştirme Grubunda Program Yöneticisi olarak çalışmış, 2006 yılına kadar Windows işletim sistemlerinin Türkiye ve Türkçe pazarlar için geliştirilmesinden sorumlu olmuştur.
Ziraat Finans Grubu için BT hizmetleri sunan Ziraat Teknoloji A.Ş.’de 2007’den itibaren BT Mimarisi Müdürü, 2009’dan itibaren Proje Yönetim Ofisi Müdürü, 2011’den itibaren BT Güvenlik Müdürü olarak görev yapmış, 2013’ten itibaren Kurumsal Gelişim Direktörü olarak atanmıştır. 2014’ten itibaren Ziraat Hayat ve Emeklilik A.Ş.’de BT ve Kurumsal Gelişim Grup Müdürü olarak Bilgi Teknolojileri, Müşteri Hizmetleri ve Çağrı Merkezi, İK ve Destek Hizmetlerini yönetmiştir.
2015’ten itibaren Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ) kuruluşunda Başkan Danışmanı olarak göreve başlamış, Strateji Geliştirme Direktörü olarak atanarak Şeffaflık Platformu kuruluşu, EUROPEX gibi uluslararası üyelikler ve ilişkiler ile ilk 5 yıllık stratejik plan çalışmalarını yürütmüştür.
2016’dan itibaren Borsa İstanbul Grubu bünyesinde Takasbank’ta BT Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapmış; BISTECH dönüşümü, blokzincir tabanlı dijital varlığa dayalı BiGA projesi, Takasbank Ar-Ge merkezi tescili ve yapılanması, Çek Takas Sistemi’nin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan devralınması, EPİAŞ Doğalgaz Piyasası Takas ve Teminat Yönetimi kurulumu, SWAP piyasası açılması, TEFAS ve BES mobil uygulamalarının geliştirilmesi gibi birçok iş geliştirme ve altyapı dönüşüm projesinin hayata geçirilmesinde ve yönetiminde görev üstlenmiştir.
2019 Nisan ayından itibaren, Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş.’de Genel Müdür ve Yönetim Kurulu üyesi olarak göreve başlamıştır. TÜRİB’e saklama hizmeti sunulması, Omnibus Hesap yapısı kurulması, uluslararası merkezi saklama kuruluşu Euroclear ile Azerbaycan Merkezi Saklama Kuruluşu MDM’nin MKK üyeliği, Kitle Fonlaması Sistemi açılışı, e-VEDO sisteminin geliştirilmesi, Endonezya’da e-GKS’nin kullanıma açılması, MKK GABİM şirketinin Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği’nden devralınması, Veri Analiz Platformu, e-YATIRIMCI web ve mobil uygulamaları, Hamiline Pay Kayıt Sistemi, Yatırımcı Risk Takip Sistemi, Pusula Aracı Kurumlar ürünü ve GEFAS platformu gibi birçok yeni ürün ve hizmetin geliştirilmesine öncülük etmiştir.
T.C. Cumhurbaşkanlığı, Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından yürütülen On İkinci Beş Yıllık Kalkınma Planı (2024-2028) Finansal Hizmetlerin Geliştirilmesi Özel İhtisas Komisyonu'nda Komisyon Başkanı, On Birinci Beş Yıllık Kalkınma Planı (2019-2023) Finansal Hizmetlerin Geliştirilmesi Özel İhtisas Komisyonu'nda Üye olarak bulunmuştur.
Dr. Ekrem ARIKAN, MKK Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak Eylül 2023'ten itibaren Avrasya Merkezi Saklama Kuruluşları Birliği (AECSD) Dönem Başkanlığı görevine seçilmiştir. AECSD Başkanı sıfatıyla WFC Dünya Merkezi Saklama Kuruluşları Forumu yönetim kurulu üyeliğini sürdürmektedir. Ayrıca Ekim 2024’ten itibaren Afrika Ortadoğu Saklamacı Kuruluşlar Birliği (AMEDA) yönetim kurulu üyeliğini yürütmektedir.
Denetim Komitesi
Adı Soyadı | Görevi | Göreve Başlama Tarihi |
---|---|---|
Mehmet ARABACI | Başkan | 25.06.2024 |
Emre TEZMEN, CFA | Üye | 25.06.2024 |
Kurumsal Yönetim Komitesi
Adı Soyadı | Görevi | Göreve Başlama Tarihi |
---|---|---|
Mustafa TUZCU | Başkan | 25.06.2024 |
Hamdi GÜLEÇ | Üye | 25.06.2024 |
Riskin Erken Saptanması Komitesi
Adı Soyadı/Unvanı | Görevi | Göreve Başlama Tarihi |
---|---|---|
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (Temsilci: Serdar SÜRER) | Başkan | 25.06.2024 |
Ahmet BORA | Üye | 25.06.2024 |