Merkezi Kayıt Kuruluşu’nun (MKK) Elektronik Genel Kurul Sistemi (e-GKS) altyapısı, şirket genel kurulları yanı sıra diğer kurum ve kuruluşların (Spor Kulüpleri, Birlikler, Kooperatifler vb.) genel kurul toplantılarının da yapılabileceği şekilde yenilendi.
e-GKS, kurumların ilgili özel mevzuatlarına uygun olarak genel kurulların yapılabileceği merkezi bir platform olarak hizmet veriyor. Yeni dönemde uygulamaya tarayıcı üzerinden doğrudan erişilebilecek olup, ayrı bir uygulama indirmeye gerek kalmayacak. Altyapının güçlendirilerek yenilenmesi ile şirketler dışında birçok kurumla birlikte yüksek katılımcılı genel kurullara da hizmet verilebilecek.
Öte yandan Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) ile e-GKS entegrasyonunun kapsamı da genişletildi. KAP’ta yapılan genel kurul çağrısının yanı sıra KAP duyuru bağlantısı da otomatik olarak e-GKS’ye yansıyor. Böylece pay sahipleri hem çağrıya hem KAP’ta duyurulan belgelere kolayca erişebiliyor.
Tüzel kişilik türüne göre farklı tipte (ayrı ayrı, toplu vb.) oylama yapılabilmesi de artık mümkün. Yapılan bir diğer geliştirme ile genel kurul toplantı tutanağının e-GKS’den elektronik imza ile imzalanabilmesine imkân tanınıyor. Bundan böyle toplantı tutanağı ıslak imza yerine elektronik imza ile de imzalanabilecek. e-GKS’ye eklenen yeniliklerden biri de yönetim kurulu üyeleri pay sahibi veya temsilcisi olmasalar bile e-GKS’den toplantıya katılarak toplantıyı takip edebilecek.
OECD tarafından örnek gösterilen uygulama: e-GKS
Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan MKK Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ekrem ARIKAN, e-GKS’nin 2020 yılından bu yana Endonezya sermaye piyasalarında başarıyla kullanıldığını hatırlatarak, şunları söyledi:
“Tasarım ve geliştirme aşamalarında, dünyada en iyi uygulama örneği olarak gösterilen ve gelişmiş piyasaların uyum için çalışmalar yürüttüğü uluslararası standartlar ve düzenlemeler örnek alınmış, ilgili uluslararası düzenlemelere ve standartlara tamamen uyumlu bir sistem geliştirilmiştir. Tamamıyla MKK’nın iç kaynaklarıyla geliştirilen bu yerli yazılım, yabancı ülkelere ihraç edilecek ve kolaylıkla kullanılabilecek bir altyapıda hazırlanmıştır. Dünyada genel kurullara elektronik yöntemlerle katılıma ilişkin çeşitli uygulamalar olmakla birlikte, genel kurul süreçlerinin hem genel kurul yapacak şirketler hem pay sahipleri hem de yatırım kuruluşları tarafından baştan sona yerine getirilebildiği başka bir sistem bulunmamaktadır. e-GKS tüm bu özellikleri ile yurt dışı düzenlemelere adapte edilebilirliği ve kullanım kolaylığı ile öncü bir uygulamadır.”
Dr. ARIKAN, e-GKS’nin pay sahiplerine uluslararası tavsiyelerin ötesinde imkanlar sunduğunu belirterek, “e-GKS, Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından elektronik genel kurul uygulamalarına ilişkin yapılan incelemede örnek uygulama olarak seçilmiştir. Ayrıca, birçok yabancı makale, haber ve çalışmada (parlamento çalışma grupları dahil) inceleme konusu yapılmış, en kapsamlı ve hedeflenen tüm amaçlara ilk ulaşan en iyi uygulama olarak tavsiye edilip örnek gösterilmeye başlanmıştır. Bu bağlamda e-GKS ile ülkemizdeki sınır ötesi oy kullanma önündeki tüm engellerin kaldırılmış olması kurumsal yönetim kalitesini artırmış ve yabancı yatırımların ülkemize yönelmesi için önemli bir avantaj sağlamıştır.” dedi.
Yeni altyapının ölçeklenebilirlik ve performans kriterlerinin önceliklendirilerek güvenliği maksimum seviyede sağlayacak modern teknolojide hazırlandığını dile getiren Dr. ARIKAN, kullanıcıların yeni ihtiyaçlarına cevap olabilmesi için fonksiyonelliğin zenginleştirildiğini, farklı tarayıcı ve cihazlardan erişim için kullanıcı deneyiminin iyileştirildiğini söyledi.
Genel Kurul süreçleri e-GKS ile çok daha pratik
e-GKS’ye ilişkin öne çıkan bilgileri paylaşan MKK Hukuk Hizmetleri Direktörü Özgür BÜLBÜL ise, şunları bildirdi:
“Pay sahiplerinin genel kurul toplantılarına etkin bir şekilde katılımının sağlanması, uluslararası kurumsal yönetim ilkeleri arasında yerini almıştır. Ortakların oy kullanmasının önündeki engelleri kaldırmak, son dönemlerde özellikle kurumsal yönetim uygulamaları çerçevesinde daha da önem kazanmıştır. Tüm bu düzenlemeler, finans piyasalarının sürdürülebilirliğinin sağlanması için yatırımcıların yönetimsel haklarını icra etmelerinin kolaylaştırılmasına yönelik tavsiye ve model düzenleme niteliğinde hükümler içermektedirler. Ülkemizde de hem Ticaret Kanunumuzda hem Sermaye Piyasası Kanunumuzda pay sahiplerinin genel kurul toplantılarına katılımını kolaylaştıran sistem benimsenmiştir. Şirketler, yapmış oldukları genel kurullarına ilişkin olarak e-GKS’den alabildikleri bilgiler (pay sahibi bazında kullanılan oylar, muhalefet beyanları, sorulan sorular, gündemlere verilen oy oranları vb) sayesinde, pay sahiplerinin hangi konularda memnuniyetsizliklerin bulunduğunun tespiti ve buna göre şirket politikalarının belirlenmesinde önemli bir fayda elde etmektedirler. e-GKS, paydaşlarına elektronik genel kurul süreçlerini uçtan uca güvenli dijital ortamda hukuken geçerli genel kurul toplantısı yürütme imkânı tanımaktadır.”