Tarih:
03/10/2017
MKK, Asya piyasalarına açılmayı hedefliyor

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Fatih Savaşan, Endonezya’ya satılan Elektronik Genel Kurul Sistemi (e-GKS) ve başkent Cakarta’da 28.09.2017’de katıldığı e-GKS üzerine düzenlenen programa ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
Savaşan, ‘’Endonezya’ya yapılan e-GKS’nin satışı ve buradaki kurumla devam edecek ilişki ile Asya piyasalarına açılma imkânı bulacağımızı ümit ediyoruz. Afrika’dan sonra Asya’da bizim yazılımımızı kullanmış olacak. Böylelikle diğer geliştirdiğimiz yazılımları da bu tanınırlıkla yine pazarlama imkânı bulacağız’’ dedi.
Afrika'da faaliyet gösteren şirketlerin genel kurullarının e-GKS üzerinden gerçekleştirmesini sağlayacak işbirliği anlaşmasının 2016 yılında imzalandığını söyleyen Savaşan, ‘’Bu anlaşmadan sonra Endonezya Merkezi Saklama Kuruluşu’na da (KSEI) aynı yazılımı satmış olduk. Bu, Türkiye için önemli bir adım. MKK aslında bir saklama kuruluşu fakat aynı zamanda AR-Ge merkezi olarak kendini konumlandırıyor. Bu anlamda hem kendi kullandığı yazılımları bünyesinde geliştiriyor, daha da önemlisi geliştirdiği yazılımları, dünyadaki sermaye piyasası kurumlarına pazarlıyor.’’ diye konuştu.
e-GKS, Endonezya için daha özel hale getirilecek.
Endonezya’ya e-GKS’nin satılmasına yönelik teknik görüşmelerin önceden yapıldığını ve Cakarta’da da buna yönelik taraflar arasında anlaşma imzalandığını aktaran Savaşan, ‘’Program ve program ile ilgili teknik bazlı tanıtımlar yapıldı. Haftaya da Türkiye’den gelecek teknik ekip ve buradaki teknik ekip ortaklaşa e-GKS programının biraz daha Endonezya’ya özel hale getirilmesi için teknik altyapıyı yapacaklar. Tabi bu bir süreç. Bundan sonra Endonezya’nın ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde programda geliştirmeler ve yenilemeler yapılacak.’’ ifadelerini kullandı.
Savaşan, bünyelerinde geliştirdikleri yazılımlarla Türkiye’de bu anlamda MKK’nın işini iyi yapan kurumlardan biri olduğuna dikkati çekerek şunları söyledi:
‘’Ülke adına önemli bir gelişme olduğuna inanıyorum. Tabiki bu satışlarda meblağ önemli ama meblağdan daha önemli olan Türkiye’nin geliştirdiği özünde kamu şirketi sayılabilecek kurumun geliştirdiği yazılımın değişik ülkelere satış yapabilmesidir. Bu yaratılan katma değerin dünyada da kabul gördüğünün göstergesidir. Bu yüzden bunu önemsiyoruz. Bunun dışında MKK, diğer yazılımlar üzerinde çalışıyor. Bunlardan birisi de kamuyu aydınlatma platformudur. Bu platformun daha etkin çalışması için yine kendi bünyesinde geliştirdiği yazılımlar var. Bu yazılımların da zamanla dünya ülkelerine pazarlanacağını ümit ediyoruz. Bu yönde çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam ediyor. Pek yakında e-GKS’nin yanında kamuyu aydınlatma platformunu da milli teknoloji ihracı olarak diğer ülkelere pazarlamayı ümit ediyoruz.’’
Şirket ortaklarının paylarını bloke etmeden elektronik ortamda işlem yapmalarına, temsilci tayin edip oy talimatı vermelerine ve fiziken katılmaksızın internet erişimi ile genel kurulu canlı izleme gibi özellikleri barındıran e-GKS, genel kurul süreçlerinin, ihraççılar, aracı kurumlar ve pay sahiplerinin elektronik olarak baştan sona eksiksiz olarak yerine getirilebilme imkânı tanıyan bir ürün olarak hizmet veriyor.