Genel Mektup No:
49
Tarih:
24/11/2005
KONU: HACİZ VE TEDBİR İŞLEM ESASLARI
İLGİLİ : SAYIN GENEL MÜDÜR VE SERMAYE PİYASALARI YÖNETİCİLERİ
(ARACI KURUM VE BANKALAR)
22.12.2002 tarih, 24971 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Kuruluşumuz Kaydileştirme Tebliği'nin 22. maddesinde değişiklik yapan ve 15.04.2005 tarih, 25787 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Kuruluşumuz tebliğinde, "Adli veya idari merciler tarafından, haciz ve tedbir taleplerinin doğrudan MKK'ya da bildirilmesi halinde ise, MKK hesabı hareketsizleştirir ve nihai işlem tesisine esas hak sahipliği durumunu teyit için ilgili üyeye bildirimde bulunur. İlgili üyeden teyit alınmasını müteakip teyit doğrultusunda işlem tesis edebilir. Şu kadar ki, MKK tarafından üyeye iletilen teyit talebinin, izleyen iş günü saat 12:00'ye kadar üye tarafından MKK'ya bildirilmemesi durumunda MKK kendi kayıtlarında görünen kıymetler üzerinde işlem tesis eder. Sözkonusu teyide ilişkin şekil, usul ve esaslar MKK tarafından belirlenerek üyelerine duyurulur." denilmektedir.
Haciz ve tedbir işlemlerine dair prosedür Kuruluşumuz tarafından aşağıda belirtildiği şekilde yürütülecektir:
- Adli veya idari merciler tarafından doğrudan MKK'ya haciz ve tedbir talebi gönderilmesi halinde, ilgili hesap hareketsizleştirilir, hesaba giriş ve çıkışlar engellenir. Hareketsizleştirme anından önce sisteme girilmiş olan talimatlar sonuçlanır.
- İşlem tesisine esas teşkil edecek hak sahipliği durumunu teyit etmek için yatırımcının kıymetlerinin bulunduğu ilgili üyelere, yatırımcının hesaplarının haciz sebebiyle hareketsizleştirildiği bilgisi ile ve MKK tarafından söz konusu kayıtların MKK kayıtlarıyla eş olup olmadığını soran bir yazı faks ve e-posta ile gönderilir.
- Bu yazıya, 48 sayılı Genel Mektup ekinde yer alan taahhütnameyi imzalamış üyeler tarafından faks ve e-posta yolu ile, bu taahhütnameyi imzalamamış üyeler tarafından ıslak imzalı yazı ile en geç takip eden iş günü saat 12.00'ye kadar yanıt verilir. Teyit ve mutabakat amacıyla gönderilen her türlü faks ve e-posta bildirimlerinde asıl olan faks yoluyla yapılan bildirim olup, e-posta sadece bilgilendirme amacıyla gönderilir.
- İlgili üyelerden hak sahipliğinin son durumunu gösterir teyit alınmasını müteakip, bu doğrultuda MKK kayıtları üzerinde haciz işlemi tesis edilir. MKK tarafından üyeden talep edilen hak sahipliği durumu teyidinin, izleyen iş günü saat 12:00'a kadar üye tarafından MKK'ya bildirilmemesi durumunda MKK kendi kayıtlarında görünen kıymetler üzerinde haciz işlemi tesis eder.
- MKK kayıtları ile Üyenin kendi kayıtları arasında farklılıkların bulunması durumunda, Üye söz konusu farklı işlem detaylarını ve güncelleme yapacağı zaman aralığını da içeren yazıyı (3) nolu bentte belirtilen yollarla MKK'ya iletir. MKK, güncellemelerin yapılmasını teminen, belirtilen zaman aralığı için hesabın hareketsiz durumunu kaldırır.
- Söz konusu teyit veya hesaplarda mutabık olunmadığına ilişkin cevap ile güncelleme işleminin yapılacağı saat bilgilerinin yer aldığı yazı; biri şirket yetkilisi veya gözetim yetkilisi olmak üzere imza sirkülerinde yer alan iki yetkili tarafından imzalanır, bu mümkün değil ise imzalardan biri şirket imza sirkülerinde yer alan en üst düzey imzaya yetkili gruptan biri ya da imza sirkülerinde münferiden temsil esas alınmış ise, münferiden temsile yetkili en üst düzey yetkili tarafından imzalanarak şirket kaşesini de içerir şekilde MKK'ya derhal (3)nolu bentte belirtilen yollarla iletilir.
- Faks yoluyla gönderilen talimatın asıl nüshaları teyit için faksın çekilmesini takip eden iş günü, İstanbul dışında yerleşik olunması halinde derhal, acele posta ile MKK'ya gönderilir.
- Üyenin söz konusu kayıtları MKK sistemine yansıtabilmesini sağlamak amacıyla, güncelleme işlemine münhasır olmak üzere, hesap hareketsizleştirme sonucunu veren "MKK'da işlem yapamaz" statüsü geçici olarak "Normal işlem yapabilir" konumuna getirilir. Bu şekilde Üyeye işlem kayıtlarını güncellemesi için belirli bir süre tanınır. Bu süre her halde Yönetmelik'le belirlenmiş teyit süresini aşamaz. Güncelleme işlemi sonunda hesaplar tekrar hareketsiz hale getirilir.
- Güncelleme amacıyla yapılan işlemlere ilişkin raporlamalar üye tarafından karşılaştırma için MKK'ya derhal (3)nolu bentte belirtilen yollarla iletilir. Güncelleme işlemi sonunda hesaplar MKK tarafından tekrar hareketsiz hale getirilir.Yapılan kayıt güncelleme işleminin ardından kayıtlar uyumlu ise, hesabın hareketsizlik durumunda bir değişiklik olmaksızın haciz işlemi MKK tarafından gerçekleştirilir. Haciz işleminin ardından hesapların işlem durumu normal hallerine getirilerek işlem sonlandırılır.
- Hak sahipliği bilgisi teyit ve mutabakat kayıtlarına ilişkin bildirimde yer alacak detaylar:
- Yatırımcının mevcut kıymet ve bakiye bilgilerinin MKK kayıtları ile mutabık olduğuna ilişkin açıklama
- Yatırımcı hak sahipliğine ilişkin mutabakatı gösterir üye kayıtları/ müşteri bakiye raporu
- Hukuki işleme konu yatırımcının üyede MKK'dan farklı olarak yer alan mevcut kıymet ve bakiye detayları
- Yatırımcı hak sahipliğine ilişkin farklı kayıtları gösterir üye kayıtları/müşteri bakiye raporu
- Üye kayıtlarının MKK'da güncelleneceği zaman dilimi; (11:00-12:00 gibi)
Haciz ve Tedbir Kararını Kaldırma Esasları;
- Üyeler ancak kendi uyguladıkları haciz/tedbiri, satış amacı dışında kaldırabilir.
- MKK, üyeler tarafından uygulanan haciz/tedbiri, ilgili merci (icra dairesi, mahkeme vs.) bildirimi üzerine kaldırılabilir.
- Haczedilen kıymetlere ait ilgili İcra Müdürlüğünce gönderilen satış kararı hisse senetleri için İMKB'de düzenlenecek müzayede satışı şeklinde gerçekleştirilir.
- Müzayede satış işlemleri, takas işlemleri prosedürüne uygun olarak sonuçlandırılır.
- İMKB tarafından iletilen bilgiler dahilinde satılan kıymetler, HACZ alt hesaplarından çıkarılarak, satışı yapan üyenin hesabına aktarılır ve üyenin işlem borcunu kapatması sağlanır.
- Satış karşılığı alınan YTL tutarları, ilgili İcra Dairesince bildirilen hesaplara satışı yapan üye tarafından gönderilir.
- Haczedilen fon katılma belgelerinin satışı ise, fon katılma belgelerinin fon kurucusuna geri verilmesi şeklinde gerçekleştirilir.
- Bu şekilde paraya çevrilen kıymetler, HACZ alt hesaplarından çıkarılarak satışı yapan üyenin hesabına aktarılarak üyenin işlem borcunu kapatması sağlanır.
- Satış karşılığı alınan YTL tutarları ilgili İcra Dairesince bildirilen hesaplara satışı yapan üye tarafından gönderilir.
Belirtilen işleyiş gereği yapılacak bildirimlerde kullanılması gereken formlar Ek:1 ve Ek:2'de yer almaktadır.
EK-1 Hak Sahipliği Bilgisi Teyit Formu
EK-2 Mutabakat Kayıtlarına Düzenleme Bildirim Formu